Easy Serving Espresso od Palombini

Easy Serving Espresso

E.S.E. (Easy Serving Espresso) - coffee pods, cialde to określenie małego dysku z kawą umieszczoną w papierowym filtrze. Każda saszetka zawiera 7g świeżej, idealnie zmielonej i odpowiednio ubitej kawy znajdującej się pomiędzy papierem pełniącym funkcję filtra. Każda saszetka jest indywidualnie zapakowana w hermetyczne opakowanie.

Zalety:

Największą zaletą, która zarazem była celem dla standardu E.S.E., jest powtarzalna perfekcja kawy przyrządzonej w tym systemie.

Kolejną zaletą jest brak konieczności posiadania młynka do kawy i każdorazowego jej mielenia oraz ubijania.

Dodatkowym plusem jest czystość tego rozwiązania, nie trzeba mielić, ubijać, a po zaparzeniu kawy wystarczy wyciągnąć zużytą saszetkę, którą można wyrzucić lub użyć jako nawóz do kwiatów.

System E.S.E. daje wolność wyboru stosowanej kawy, jest to standard w którym oferowane są kawy najbardziej uznanych firm na świecie.

Saszetki E.S.E. to okrągłe torebki o średnicy 44-45 mm zawierające 7g lub 14g sprasowanej kawy. Standard E.S.E. stworzono w 1998 r.

Saszetki E.S.E. w tradycyjnych ekspresach kolbowych można stosować dzięki specjalnym sitkom.

Wielu producentów załącza do standardowego wyposażenia swoich ekspresów ciśnieniowych adaptery pozwalające na używanie saszetek E.S.E. lub osobne kolby przystosowane do używania kawy w saszetkach. Istnieje również możliwość dokupienia uniwersalnych adapterów lub kolb pasujących do większości produkowanych ekspresów ciśnieniowych.